javna ustanova “dom zdravlja” kakanj

2

10. OKTOBAR-SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 10. oktobar Svjetskim danom mentalnog zdravlja. Obilježava se svake godine, a cilj mu je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja diljem svijeta kao i poticanje na ulaganje u sistem podrške mentalnom zdravlju. O tome koliko je zapravo mentalno zdravlje bitno govori i sama definicija zdravlja u kojoj se kaže da je: „Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti“. 

Tim Centra za mentalno zdravlje (CMZ) pri JU „Dom zdravlja“ Kakanj svake godine na prigodan način obilježava ovaj dan, te unaprijed planira aktivnosti povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Tema Svjetskog dana mentalnog zdravlja 2018. godine je „Mladi i mentalno zdravlje u mijenjanju svijeta“, te su tim povodom planirane četverodnevne aktivnosti koje uključuju promociju Centra za mentalno zdravlje, Sastanak predstavnika institucija u zajednici, Dane otvorenih vrata za mlade iz tri osnovne i tri srednje škole, korisnike usluga CMZ i članove njihovih porodice (predavanja i informisanje mladih i odraslih o temi mentalnog zdravlja mladih, usluga koje se pružaju u Centru za mentalno zdravlje), informisanje građana na ulici na temu mentalnog zdravlja mladih i izložbu radova korisnika okupacione terapije koja se provodi u Centru za mentalno zdravlje Kakanj (promotivni štand na ulici i u prostorijama CMZ), kao i promociju u medijima.

Navedene aktivnosti u najvećoj mjeri bit će provedene u prostorijama CMZ Kakanj. Na sastanak predstavnika institucija u zajednici pozvani su predstavnici 6 osnovnih i tri srednje škole, obdaništa, Centra za socijalni rad i Policijske stanice, a sastanci su održani 08.10. u prostorijama CMZ sa početkom od 11:00.

Dani otovrenih vrata za učenike tri osnovne i tri srednje škole održani su  09.10. i 11.10.2018. godine u u prostorijama CMZ, a planirano je da CMZ posjeti minimalno 120 učenika, i to iz tri osnovne i tri srednje škole po 20 učenika. Tokom posjete učenici će imati priliku da se upoznaju i sa okupacionom terapijom i pogledaju radove korisnika uključenih u Grupu okupacione terapije.

10.10.2018. godine postavljan je štanda sa promotivnim materijalom i izložbenim radovima Grupe okupacione terapije, s ciljem da se građani općine Kakanj informišu o mentalnom zdravlju, uslugama koje su dostupne u CMZ, Okupacionoj terapiji, te pogledaju izložene radove. Štand je bio postavljen na trgu kod BH Pošte u Kaknju i to od 10:00 do 13:00.

Istog dana od 13:30 u prostorijama CMZ planirano je druženje korisnika usluga CMZ i članova porodica te ostalih zaineresiranih. Ovom prilikom će biti predstavljeni i radovi Grupe okupacione terapije.

Ovim putem Vas pozivamo da u skladu sa Vašim mogućnostima propratite i podržite obilježavanje 10. oktobra-Svjetskog dana mentalnog zdravlja, te se pridružite nekoj od gore navedenih aktivnosti.