javna ustanova “dom zdravlja” kakanj

1

 SVEČANOST PUŠTANJA U RAD JEDNOKASETNOG DIGITAJZERA ZA STANDARDNU RADIOGRAFIJU I OTVORENJE AMBULANTE PORODIČNE MEDICINE KAKANJ 8-ZGOŠĆA

 

Povodom 8. aprila - Dana oslobođenja Kaknja i 15. aprila - Dana općine Kakanj upriličene su dvije svečanosti u JU “Dom zdravlja” Kakanj. Naime, 11.04.2019. godine u 11:00 sati u prostorijama JU “Dom zdravlja” Kakanj svečano je pušten u rad jednokasetni digitajzer za standardnu radiografiju, a radi se o digitalnom dodatku na postojeću rtg aparat koji će zamijeniti konvencionalni način snimanja rtg aparatom. Jednostavnije rečeno, navedeni aparat će digitalizirati rtg snimak kojji će se moći distribuirati pute Ambulantnog informacionog sistema (AIS) do ordinacija u Domu zdravlja, odnosno do KB Zenica. Ovaj način snimanja rtg snimaka je efikasniji i sigurniji za pacijente i zdravstvene radnike.

U 12:00 sati svečanost je nastavljena u novosagrađenoj ambulanti porodične medicine u Zgošći koja je sastavni dio društvenih prostorija MZ Zgošća. Svečanosti su prisustvovale javne ličnosti iz društvenog i političkog života Zeničko-dobojskog kantona i općine Kakanj. Prisutnima su se, između ostalih ,obratili: premijer Zeničko-dobojskog kantona Ganić Mirza, načelnik općine Kakanj Šljivo Aldin i direktor JU “Dom zdravlja” Kakanj Tursum Mirsad čiji je zajednički zaključak da će općina Kakanj i njeni građani uz digitajzer i novu ambulantu dobiti bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

Traba istaći da je Tvornica Cementa d.o.o Kakanj HeidelbergCement Group uzela učešće u nabavci digitajzera, te je svojom donacijom obezbijedila više od pola sredstava koja su bila potrebna za nabavku navedenog aparata.

 Najiskrenije hvala svima koji su dali svoj doprinos da JU “Dom zdravlja” Kakanj danas bude bogatija novim aparatom i novim prostorijama u kojima će se pružati zdravstvena zaštita stanovnicima općine Kakanj.